Εκδηλώσεις της ΕΗΜ

Δεκ29

Εκδήλωση με θέμα: Ρωμανού του Μελωδού - Ύμνος εις τα Άγια Νήπια

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4) εκδήλωση με θέμα Ρωμανού του Μελωδού: Ύμνος εις τα Άγια Νήπια.

Μετάφραση: Γιάννης Δάλλας Παρουσίαση - ανάλυση: Κώστας Π. Βλάχος

Ψάλλει ο χορός του Μητροπολιτικού ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Ιωαννίνων Σπύρου Δ. Υφαντή.

Δεκ20

Ρεσιτάλ πιάνου με την Χριστιάνα Παππά

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει τo Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 8.00΄ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ.Κατσάρη» του Μεγάρου της, Ρεσιτάλ πιάνου με την: Χριστιάνα Παππά. Θα ερμηνεύσει έργα των Scarlatti, Bach, Moscheles, Beethoven, Chopin, Debussy, Liszt.

Δεκ15

Εγκαίνια έκθεσης παιδικών παιχνιδιών και σχολικών ειδών (1900- 1970), με θέμα: Παίζοντας και διαβάζοντας

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών τελεί τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στο Λαογραφικό μουσείο «Κ. Φρόντζος», Μιχ. Αγγέλου 42, τα εγκαίνια έκθεσης παιδικών παιχνιδιών και σχολικών ειδών (1900- 1970), συλλογή Οικογένειας Παύλου Γκαλντέμη, με θέμα: Παίζοντας και διαβάζοντας

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2014- 15 Ιανουαρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 9 π.μ.- 2 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη και 5.30- 8 μ.μ.

Δεκ13

Πνευματικό μνημόσυνο προς τιμήν της Ιοκάστης Ρίζου- Κάντζιου

Το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 6 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα), θα πραγματοποιηθεί πνευματικό μνημόσυνο προς τιμήν της Ιοκάστης Ρίζου - Κάντζιου, μέλους στη ζωή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Η.Μ. Θα μιλήσουν: Ο κ. Κώστας Π. Βλάχος, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ., ο κ. Στέφανος Βακάλης, Φιλόλογος, τέως Δ/ντής του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, η κ. Βαΐτσα Βλάχου, Καθηγήτρια του Γυμνασίου Βελβεντού Κοζάνης και οι μαθήτριες της αποθανούσης Γεωργία Αναστάση και Ιωάννα Λιοκάτη. Στο πιάνο η Γεωργία Αναστάση, πνευστά ο Ελευθέριος Καραγιάννης

Την ίδια μέρα το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Ιοκάστης Ρίζου - Κάντζιου, Φιλολόγου Καθηγήτριας

Νοε29

Ρεσιτάλ Κιθάρας με τον Δημήτρη Μπασούκα

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 8.00΄ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, Ρεσιτάλ Κιθάρας με τον Δημήτρη Μπασούκα.Θα ερμηνεύσει έργα των Bach, Sor, Piazzola, Walton, Μπασούκα κ.α.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οκτ25

Μουσική βραδιά με έργα:Κωνσταντινίδη- Σαμάρα- Σκαλκώτα- Ρουβά

Η Εταιρεία Ηπειρώτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8.00΄μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, μουσική βραδιά με έργα: Κωνσταντινίδη- Σαμάρα- Σκαλκώτα- Ρουβά. Ερμηνεύει το Κουαρτέτο Κλαρινέτων «Ορφέας». Συμμετέχουν οι: Γιάννης Κρητικός:Bb κλαρινέτο, Χρύσανθος Μάνδυλας: Άλτο κλαρινέτο, Ηλίας Βασιλάτος: Μπάσο κλαρινέτο, Δημήτρης Αργυρός: Κοντραμπάσο κλαρινέτο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οκτ20

ΙΜΙΑΧ - Διάλεξη με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Τσαμάτο

Το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου οργανώνει τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, διάλεξη με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Τσαμάτο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και θέμα: Προπαγάνδα, προβοκάτσια και ίντριγκα:Τα πήλινα πόδια του φασισμού στον πόλεμο του ’40.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οκτ13

Διάλεξη του π. Βασίλειου Καλλιακμάνη, με θέμα: Επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα από τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από της γεννήσεως του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-2014), οργανώνει τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θέμα: Επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα από τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ύμνους στον Άγιο Κοσμά θα ψάλλει ο χορός του Μητροπολιτικού μας ναού υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου Ιωαννίνων κ. Σπ. Υφαντή. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ιουν20

Παρουσίαση της συμμετοχής του Λυκείου Πεδινής Ιωαννίνων στο μαθητικό συνέδριο: "Γ. Σεφέρης, Από τη Σμύρνη στην Πόλη".

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στη σειρά των πνευματικών της εκδηλώσεων, οργανώνει την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, την πλήρη παρουσίαση της συμμετοχής του Λυκείου Πεδινής Ιωαννίνων στο μαθητικό συνέδριο: "Γ. Σεφέρης, Από τη Σμύρνη στην Πόλη".

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ιουν16

Διάλεξη με ομιλήτρια την κ. Τένια Μακρή

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στη σειρά των πνευματικών της εκδηλώσεων, οργανώνει τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλήτρια την κ. Τένια Μακρή, οικογενειακή σύμβουλο, σύμβουλο σχέσεων και συγγραφέα και θέμα: «Γιατί σ’ αγαπώ;»

Ιουν5

Μουσική βραδυά «Πνοή στην Πνοή»

Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, και ώρα 8:30 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ., η Ρία Γεωργιάδου και ο Jan Junker στο φλάουτο και η Αθηνά Φυτίκα στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν έργα των Bach, Kuhlau, Hugues, Doppler, Luzuriaga. Χορηγός της εκδήλωσης η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο.

Η Ρία Γεωργιάδου διδάσκει φλάουτο στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Ο Jun Junker παίζει φλάουτο στην Νορβηγική Όπερα του Όσλο.

Η Αθηνά Φυτίκα είναι λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της παιδαγωγικής του πιάνου, διδάσκει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ιουν4

«Οικουμενικές - περιβαλλοντικές μεταβολές. Παρόν και μέλλον ενός απειλούμενου πλανήτη»

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οργανώνει την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014 και ώρα 8 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωγραφίας - Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολο Κατσίκη, και θέμα: «Οικουμενικές - περιβαλλοντικές μεταβολές. Παρόν και μέλλον ενός απειλούμενου πλανήτη» Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μαϊ24

«Η Άλωση και η δόξα της Βασιλεύουσας».

Με την ευκαιρία της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, οργανώνει το Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 και ώρα 7.30’ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, και θέμα: «Η Άλωση και η δόξα της Βασιλεύουσας».

Μαϊ3

Συναυλία με πιάνο και σαξόφωνο

Συναυλία με πιάνο (Αναστάση Γεωργία) και σαξόφωνο (Καραγιάννης Ελευθέριος).

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Μαρ15

“Ionian Camerata” σε έργα J. S. Bach, Weber, F. Mendelson και Ν. Σκαλκώτα.

Ionian Camerata - Το σύνολο μουσικής δωματίου Ionian Camerata δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα το 2012 με την πρωτοβουλία του βιολονίστα Σπύρου Γκικόντη, καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποτελείται από φοιτητές της κατεύθυνσης των εγχόρδων του Τμήματος αυτού. Η Ionian Camerata έχει δώσει διάφορες συναυλίες με ρεπερτόριο έργων από την εποχή του μπαρόκ μέχρι αυτή του ρομαντισμού. Σημαντικός στόχος της είναι η μελέτη και προώθηση Ελλήνων συνθετών που έχουν γράψει έργα για ορχήστρα εγχόρδων.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Μαρ12

Διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Χ. Σιαμόπουλο.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 και ώρα 7.30΄ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Χ. Σιαμόπουλο, και θέμα: «Υπέρταση και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στον ηλικιωμένο (απαντήσεις σε ερωτήματα)»

Φεβ24

Διάλεξη με θέμα: Προειδοποιητικά σημεία γνωστικής διαταραχής και πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλχάϊμερ (Alzheimer).

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλήτρια την Επίκουρο Καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.Συγκλητή-Ερριέττα Πελλίδου και θέμα: Προειδοποιητικά σημεία γνωστικής διαταραχής και πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλχάϊμερ (Alzheimer)

Φεβ17

Διάλεξη με θέμα:Γεώργιος Χατζής Πελλερέν, ο πατριώτης-αγωνιστής, ο δημοσιογράφος, ο «εμπαθής Ιωαννίτης».

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, οργανώνουν την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον κ. Κώστα Π. Βλάχο, Πρόεδρο της Εταιρείας μας με θέμα: Γεώργιος Χατζής Πελλερέν: ο πατριώτης-αγωνιστής, ο δημοσιογράφος, ο «εμπαθής Ιωαννίτης».

Φεβ12

Η γυναίκα, ο Καρκίνος του μαστού και η Ιστορία. Διάλεξη με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Β. Χαρίση

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, οργανώνει την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Β. Χαρίση, Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: Η γυναίκα, ο Καρκίνος του μαστού και η Ιστορία

Φεβ10

Εκδήλωση στη μνήμη του Ναπολέοντα Λαζάνη

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Κ.Κατσάρη» στο μέγαρο της Ε.Η.Μ., θα γίνει εκδήλωση στη μνήμη του Ναπολέοντα Λαζάνη. Συντονιστής θα είναι ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος και θα μιλήσουν ο Απόστολος Μπενάτσης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ., η Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Δανάη Τζίμα, στο κλαρίνο θα είναι ο Κώστας Βέρδης. Θα προβληθεί το Ποιητικό Ηχόραμα του Ναπολέοντα Λαζάνη και Λάζαρου Σακελλαρίου.

Ιαν29

Η αιθαλομίχλη και οι επιπτώσεις στην υγεία.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στη σειρά των πνευματικών της εκδηλώσεων, οργανώνει την Tετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Νάκο,και θέμα:Η αιθαλομίχλη και οι επιπτώσεις στην υγεία.Θα αισθανθούμε ιδιαίτερη χαρά, αν παρευρεθείτε.

Ιαν22

Διάλεξη του τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Δ. Βέργαδου, με θέμα: Το λυκαυγές του Πολιτισμού από την πλευρά των Θετικών επιστημών

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στη σειρά των πνευματικών της εκδηλώσεων, οργανώνει την Tετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή και τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Δ. Βέργαδο,και θέμα:Το λυκαυγές του Πολιτισμού από την πλευρά των Θετικών επιστημών.Θα αισθανθούμε ιδιαίτερη χαρά, αν παρευρεθείτε.

Ιαν11

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Σωτήρη Λουΐζο

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στις 11 Ιανουαρίου 2014, αρχίζουν στην ΕΗΜ οι μουσικές εκδηλώσεις του κύκλου "Νέοι Καλλιτέχνες"  που έχει θεσπιστεί εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη αυτή εκδήλωση αφορά σε ρεσιτάλ πιάνου με έργα W.A.Mozart, R. Schuman και F.Chopin και σολίστ τον  Σωτήρη Λουίζο ένα χαρισματικό νέο πιανίστα από την Κέρκυρα, που έχει τιμηθεί με υποτροφίες, βραβεία και αριστεία  και έχει ήδη πολλά ρεσιτάλ στο ενεργητικό του.. Το πρόγραμμα, με τίτλο "Κάθε κομμάτι μια ιστορία", θα παρουσιάσει η Γιαννιώτισσα Σοφία Ζήση, Καθηγήτρια Αγγλικών  με ιδιαίτερα επιτυχή ερασιτεχνική ενασχόληση  με το θέατρο. Η συναυλία θα γίνει στην "Αίθουσα Κ. Κατσάρη", του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. (Παρασκευοπούλου 4), στις 8 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η πρώτη αυτή εκδήλωση της νέας χρονιάς, είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Ιοκάστης Ρίζου-Κάντζιου, μέλους του Δ.Σ. της ΕΗΜ.