Οι Αίθουσες

Η νέα πτέρυγα του Μουσείου ανεγέρθηκε πλάι στο παλαιό κτήριο κατά την πενταετία 1995-2000, με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασίλη Αν. Χαρίση . Σε αυτή λειτουργούν μόνιμες εκθέσεις γυναικείων και ανδρικών παραδοσιακών στολών από την περιοχή της Ηπείρου, έργων ασημουργίας και χρυσοχοΐας, έργων κεντητικής και υφαντικής, αγγειοπλαστικής κ.ά.

Στο παλαιό κτήριο λειτουργεί έκθεση κοσμημάτων, αντικειμένων καθημερινής χρήσεως , γεωργικών εργαλείων, εργαλείων γεωργικού -ποιμενικού βίου, εργαλείων τεχνιτών, υφαντών, κεντημάτων, δωμάτιο της νοικοκυράς καθώς και ένας όροφος αστικού σπιτιού.

Επίσης εκτίθεται συλλογή πορσελάνινων αντικειμένων Κιουτάχειας (περιοχή Μ.Ασίας), δωρεά Ιωάννου Τζόγια.

Η νέα πτέρυγα του Μουσείου περιλαμβάνει γυναικείες και ανδρικές παραδοσιακές στολές από την περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα, Μέτσοβο, Ζαγόρι, Πωγώνι, Σούλι, Θεσπρωτία κ.λ.π.), καθώς και από τη Βόρειο Ήπειρο. Περιλαμβάνει επίσης έργα ασημουργίας και χρυσοχοΐας. Στους τρεις ορόφους της παλαιάς οικίας θα στεγαστεί έκθεση υφαντικής, κεντητικής, αγγειοπλαστικής, χαλκοτεχνίας, ξυλογλυπτικής και λιθογλυπτικής, εργαλεία αστικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών επαγγελμάτων. Ένας όροφος θα οργανωθεί ως αντιπροσωπευτικός χώρος αστικής οικίας των Ιωαννίνων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ισόγειο της νέας, πλήρως ανακαινισμένης, πτέρυγας του Μουσείου λειτουργεί αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, που ως στόχο τους έχουν τη διαρκή ανανέωση και την όσο το δυνατόν πιο ζωντανή παρουσία του Μουσείου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Λαογραφικό μουσείο ″Κώστας Φρόντζος″

Μιχαήλ Αγγέλου 42, Τ.Κ. 45444 Ιωάννινα

Tηλ. 2651023566, email:laofrontzos@gmail.com