Πινακοθήκη

Έναν πραγματικό θησαυρό αποτελεί η συλλογή της Πινακοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται έργα μερικών από τους σπουδαιότερους Nεοέλληνες ζωγράφους.

Πρόκειται για δωρεές των ίδιων των δημιουργών προς την Ε.Η.Μ., αλλά και δωρητών, με στόχο τον εμπλουτισμό της Πινακοθήκης της και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού της ρόλου στην Ήπειρο.

Σπάνια έργα, όπως η προσωπογραφία του Παναγιώτη Αραβαντινού από τον Κερκυραίο ζωγράφο Χαράλαμπο Παχή, πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα, όπως του Ουμβέρτου Αργυρού και του Νικολάου Λύτρα, καθώς και δημιουργίες πιο σύγχρονης αντίληψης ζωγράφων, όπως του Σπύρου Βασιλείου, του Γιάννη Σπυρόπουλου και του Πάρη Πρέκα, παρουσιάζονται στους χώρους της Πινακοθήκης. Πολλοί είναι και οι Ηπειρώτες δημιουργοί, όπως οι : Κενάν Μεσαρέ, Κώστας Μαλάμος, Νίκος Χουλιαράς, Θέμος Μάϊπας, Τέμη Μανέκα, Ελένη Μπότσιου, Κυρ. Ρόκος, Θ. Παπαγιάννης , Βασ. Χαρίσης, είναι μόνο μερικοί από τους αντιπροσώπους της νεότερης ηπειρωτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ηπειρώτης υπήρξε και ο Απόστολος Πανταζής, ο οποίος κληροδότησε μεγάλο μέρος του έργου του στην Ε.Η.Μ. Οι πίνακές του, με στοιχεία εξπρεσιονιστικά, δραματικά και ιμπρεσιονιστική αντιμετώπιση του φωτός και του τοπίου, συνθέτουν μια ξεχωριστή ενότητα στην αίθουσα της Πινακοθήκης, με στόχο την ανάδειξη της δημιουργίας του σπουδαίου, αναγνωρισμένου και στην Ευρώπη, ζωγράφου.

Σχέδια, χαρακτικά και πίνακες ζωγραφικής, προσωπογραφίες, τοπία και ηθογραφικές σκηνές, απλώνονται στους τοίχους της Πινακοθήκης και παρουσιάζουν όλο το εύρος της νεότερης ελληνικής τέχνης και αποδεικνύουν τη συμβολή της Ε.Η.Μ. στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Σε ειδική αίθουσα εκτίθενται σπάνια χαρακτικά Ηπειρωτικού ενδιαφέροντος, καθώς και χάρτες.

Τα έργα της συλλογής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών εκτίθενται μόνιμα πλέον στο Μέγαρό της, συνιστώντας έναν μικρό, αλλά πολύτιμο θησαυρό, που αναμένει τους φιλότεχνους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν.

Διεύθυνση: ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε.Η.Μ. , Παρασκευοπούλου 4. T.K. 454 44 Ιωάννινα

Τηλ. 26510 25233 & 26510 24190, e-mail: ehm@otenet.gr

΄Ωρες λειτουργίας : 9-1 και 18-20 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής