Εκπαιδευτικά προγράμματα

Οδος αβερωφ, κοσμημα, γιαννινα Διάρκεια Έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου 2022 – 30 Ιουνίου 2023
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Έκθεσης Οδος αβερωφ, κοσμημα, γιαννινα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της τέχνης της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα. Στην Έκθεση παρουσιάζονται κοσμήματα που ανήκουν στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» αλλά και μεμονωμένα σύγχρονα κοσμήματα που δάνεισαν για την έκθεση, σημαντικοί Γιαννιώτες κοσμηματοποιοί-κοσμηματοπώλες. Τα κοσμήματα που εκτίθενται κυρίως μπρούτζινα, ασημένια αλλά και μαλαμοκαπνισμένα, διαφόρων τεχνικών, είναι άλλα απέριττα και άλλα φιλοτεχνημένα με πιο περίπλοκες συνθέσεις.
Πότε ξεκινά η τέχνη της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα; Ποιοι ήταν οι πρώτοι τεχνίτες; Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των κοσμημάτων; Τι κοσμήματα δημιουργούσαν, ποιοι τα φορούσαν και σε τι εξυπηρετούσαν, εκτός από τον καλλωπισμό; Ποιοι συνεχίζουν την αργυροχρυσοχοΐα σήμερα; Που είχαν αρχικά τα εργαστήριά τους; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν στους μαθητές μέσα από την μακραίωνη ιστορία της ασημοτεχνίας στα Ιωάννινα αλλά και από τα ίδια τα κοσμήματα, τα ζωντανά δείγματα της παραδοσιακής γιαννιώτικης τέχνης.

Στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος», Μιχαήλ Αγγέλου 42, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, που στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας, στην επιστημονική τους ενημέρωση για τα αίτια ασθενειών που συνδέονται με «περίεργη» εμφάνιση και την απομυθοποίηση των «τεράτων» της λαϊκής παράδοσης. Τα προγράµµατα προσαρµόζονται ανάλογα με την ηλικία των μελών της ομάδας. Η παρουσίαση είναι συμμετοχική και παιδοκεντρική. Γίνεται με την προβολή video, διαφανειών και με περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν και να προσεγγίζουν με όλες τις αισθήσεις τα επιλεγμένα αντικείμενα, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Γίνονται τρία προγράμματα όπου τα παιδιά ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, αλλά και ενημερώνονται για το σήμερα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας και τη δύναμη της γνώσης.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα είναι:

1. «ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ».Παρουσιάζονται όλες οι εργασίες ώστε ο σπόρος του σιταριού να γίνει ψωμί.

2. «ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ».Παρουσιάζονται όλες οι εργασίες από την κουρά των αιγοπροβάτων μέχρι την ύφανση των υφαντών και την κατασκευή των φορεσιών.

Απευθύνονται σε μαθητές από πέντε έως δεκαπέντε ετών.

3. «ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ή ΠΕΡΙ ΤΕΡΑΤΩΝ ΚΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ». Σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απλό τρόπο, γίνεται επιστημονική παρουσίαση του αιτίου νοσημάτων που ευθύνονται για «περίεργη» εμφάνιση και συχνά προκαλούν "φόβο", σύνδεσή τους με τα «τέρατα» της λαϊκής παράδοσης και συζήτηση με στόχο την απομυθοποίησή τους. Τη συζήτηση με τα παιδιά διευθύνουν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και η κυρία Μαρίκα Σύρρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Βιολογίας-Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Απευθύνεται σε μαθητές από έντεκα έως δεκαοκτώ ετών.

Λαογραφικό μουσείο ″Κώστας Φρόντζος″

Μιχαήλ Αγγέλου 42, Τ.Κ. 45444 Ιωάννινα

Tηλ. 2651023566, email:laofrontzos@gmail.com